Het panorama vanaf de Belvédère

De Belvédère biedt één van de mooiste panorama’s van de streek, typisch landschap van de Famenne met in de verte de horizon van de Ardennen.

Deze plaats wordt beschermd zowel voor haar schoonheid als voor haar fauna en flora. Hier ligt de buitengewone ‘droge vallei’ of ‘Chavee’; het is eigenlijk de oude bedding van de Lesse en het beboste massief Boine, in het welke de rivier de grotten van Han heeft gegraven.

Tot 100.000 jaar geleden volgde de Lesse deze grote meander alvorens een gemakkelijkere onderaardse loop te volgen en zo het verdwijngat van Belvaux te vormen. Hier verdwijnt de rivier in de kalkachtige ondergrond via een duizelingwekkende val van een vijftigtal meter. Dit noemt men hier “la perte de la rivière”. Ze verschijnt weer 2 km verder bij het verlaten van de grotten. Het absorptiedebiet van deze diepte is beperkt tot 25000 liter per seconde.

Bij een hoger debiet vloeit de rivier opnieuw door de vroegere meander, rond het massief van Boine, en overstroomt zo de omliggende dorpen. De inwoners van Han zeggen dan dat het “water draait”.

Agenda van de plaats

25
JUL

Balade naturaliste: Le Belvédère vu d'en bas

Wandeling van 7 km ter ontekking van een dassenburcht en de lokale plantengroei.
Horaires
Op 25 jul
Contact

Le Belvédère

Rue du Point de Vue
5580-Han-sur-Lesse