Wandelcircuits downloaden
Havrenne & Abbaye Saint-Remy - Balade pédestre - Roadbook Famenne-Ardenne
Familiale wandeling door bos en open veld, tijdens dewelke u uw kennis bijschaaft over de beruchte Trappist van Rochefort en diens geneeskrachtige werking, de bewogen geschiedenis van de abdij, het Saint-Remy marmer, het label ‘Trappist’,… Maison du Tourisme de Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse Place de l'Etang, 15 - 6900 Marche-en-Famenne T: +32(0)84/34.53.27 info@famenneardenne.bewww.famenneardenne.bewww.facebook.com/toerismefamenneardennen/ Gerealiseerd met de steun van het Commissariaat-generaal voor Toerisme
Aanvullende informatie
Signalétique (NL)
Geen enkele bewegwijzering
IGN-KAART
LUCHTFOTO'S / IGN
KAARTEN OP MEERDERE SCHAAL / IGNN
TOP 25 IGN
HELLINGSKAART (IGN PLAN)
KADASTRALE PAKKETTEN
ICAO-LUCHTVAARTKAART
KAART 1950 / IGN
KAART VAN DE GENERALE STAF (1820-1866)
KUSTKAARTEN / SHOM/IGN
SCAN EXPRESS STANDAARD / IGN
KLASSIEKE EXPRESS SCAN / IGN
OPEN STREET MAP
GOOGLE MAP - SATELLIET
GOOGLE MAP - KAART
GOOGLE MAP - HYBRIDE
IGN BELGIË
Uitgangspunt
De Abdij van Saint-Remy (privaat eigendom)
Het pand kwam in handen van drie opeenvolgende eigenaars voor het in 1887 werd aangekocht door abt Victor Seny die van plan was er een religieuze gemeenschap in onder te brengen. Het waren de monniken van de Cisterciënzergemeenschap uit Achel in Limburg, tevens talentvolle brouwers met 50 jaar ervaring, die hun knowhow naar Rochefort meebrachten.
De productie blijft quasi familiaal tot in 1952, toen grote investeringen zowel de kwaliteit van het bier verbeterde als de geproduceerde hoeveelheid deed toenemen.
Sindsdien staat de brouwerij op de eerste plaats van de activiteiten van de abdij, nog vóór de landbouw, en werd ze ook de belangrijkste bron van inkomsten. In de jaren 1970 werd brouwerij volledig vernieuwd en gemoderniseerd.
Op 29 december 2010 rond 18u30 woedde een brand. Die werd veroorzaakt door een tekort aan elektrische generatoren. Deze werden geïnstalleerd om de elektrische problemen, na de overvloedige sneeuwval in die maand, te verhelpen. De brand verwoestte vier gebouwen en vernietigde 1.200 m² van het dak, maar noch de bibliotheek noch de brouwerij werden geraakt.
De toegang tot de abdij en de steengroeve is verboden. De toegang tot de kerk tijdens de diensten is wel toegestaan.
Dagen en uren van misvieringen:Z
on- en feestdagen: Eucharistie om 11u00
Weekdagen: Eucharistie om 7u00
Alle dagen: vespers om 17u15.
De brouwerij zelf kan je niet bezoeken, maar trappistenbier kan je wel overal in de stad proeven!
Leuk om te weten: het roze marmer (jaspis) van Saint-Remy
Marmer vindt men zowat overal in de ondergrond van Wallonië. Deze kalksteen is gemakkelijk te polijsten en krijgt vlug een mooie glans. Er bestaan twee soorten marmer: effen zwart (een eerder metalen uitzicht, gebruikt sinds de Middeleeuwen) en rood geaderd of gespikkeld marmer (‘gejaspeerd’ zei men). Het marmer ‘Saint-Remy’ is een van die gejaspeerde marmers met een variabele roze kleur, blauwgrijze vlekken ertussen en helderkleurige aders.
Wellicht bewerkte men het Saint-Remymarmer al in het midden van de 15de eeuw. De blokken werden uit de groeve, afhankelijk van de abdij, gehaald en ter plekke gekanthouwd of gevierkant, op karren geladen en moeizaam vervoerd (kleine marmerstukken werden wellicht in situ bewerkt). Namen, Dinant en hun rivierhavens waren geliefde etappes tijdens het transport. De mooiste verwezenlijkingen in marmer van Saint-Remy zijn ongetwijfeld die uit de 18de eeuw.
Kruisbeeld
Het kruisbeeld staat recht op een kleine hoop grotstenen, het zit goed vast en is van beton. De Christus is van gietijzer, en ook een schedel en twee gekruiste scheenbenen. 200 meter verder aan je rechterkant ligt de bron la Tridaine.
De bron van Tridaine
Deze bron dateert van 1892 en staat niet alleen toe om de stad te voorzien van drinkwater, maar ook om het trappistenbier te brouwen waarvan de weldaden en geneeskrachtige werking niet meer hoeven bewezen te worden.
De Abdij brouwt drie trappistenbieren:
• De Trappist 10 is een intens bruin bier, met compact schuim, een zeer uitgesproken fruitsmaak en een aroma van vijgen. Het is romig in de mond (13% alcohol).
• De Trappist 8 is okerkleurig met een breed smakenpalet, het is fruitiger en droger (9,5% alcohol).
• De Trappist 6 heeft een kruidig aroma, een gronderige smaak met intense fruitaroma’s (7,5% alcohol).
De ‘6’ wordt slechts af en toe gebrouwen. Rochefort (6, 8 en 10 °) is het meest alcoholische van de twaalf trappistenbieren (die het label ‘Authentic Trappist Product’ dragen) ter wereld, waarvan er zes in België worden gebrouwen:
Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Engelszell (Oostenrijk), La Trappe en Zundert (Nederland), Spencer(VS), Tre Fontane (Italië) en Tynt Meadow (Engeland).
De kwaliteit van het bronwater van de abdij van Rochefort zorgt voor de heel eigen smaak van dit bier.
De Biran
Dit stroompje is de Biran, een zijrivier op de linkeroever van de Lesse. Het ontspringt ten zuiden van Beauraing en mondt uit in de Lesse in Wanlin. De rivier stroomt door klei- en leisteenbeddingen die typisch zijn voor de Famenne
Herdenkingsmonument
Dit gedenkteken werd opgericht in Falen, een dorp tussen de abdij en Havrenne, dat nu niet meer bestaat. Op een blok steen graveerde beeldhouwer Albert Renard uit Rochefort enkele lijnen die dehele geschiedenis van deze gewijde plek samenvatten:“Alles begint met een Romaanse kapel ter ere van Saint-Remy. Het heiligdom geeft zijn naam aan de beboste vallei waar in 1230 een cisterciënzerabdij wordt opgetrokken. De kapel wordt geplunderd, verwoest en in 1660 met de grond gelijk gemaakt. In 1979 leggen de monniken van Saint-Remy de overblijfselen van deze gebouwen bloot. In 1980 richt men dit gedenkteken op, ter herinnering aan een rijke geschiedenis”.
Het dorpje Havrenne
Op het dorpsplein van Havrenne staat aan de rechterkant een prachtig huis met twee leeuwenkoppen, en een kleurrijk calvariekapelletje op je linkerkant.Maak wat tijd om op en rond het dorpsplein te kuieren en bewonder de devotietekens van de inwoners en de vele werken in roos marmer van Saint-Remy. Havrenne is een vroom dorp met talrijke kapelletjes, kruisen voor de kruisdagen, nisjes voor heiligenbeelden en gewijd aan de Maagd Maria. Voor het kerkplein, de drempels van de huizen, de bloembakken, muurtjes, heiligennissen en onderbouwsels werd marmer van Saint-Remy gebruikt.
Wéris kruis - Herdenkingskruis
U kunt in Havrenne ook het Wery kruis bewonderen. Dit kruis herdenkt de plaats waar Joseph Wery, een welgestelde handelaar uit Rochefort die hier in 1784 plots overleed.Onderaan het kruis ziet u een doodshoofd in de steen gegraveerd.Het herdenkingskruis aan uw linkerkant stamt uit 1708. Dit type kruis is een ‘croix d’occis’. Dit oud-franse woord duidt een herdenkingskruis aan, geplaatst voor iemand die op onnatuurlijke wijze om het leven kwam (meestal door een ongeval).Dit soort herdenkingskruisen heeft meestal een uitgebreid grafschrift met meer informatie over hoe de ongelukkige om het leven kwam. Herdenkingskruisen worden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden: plotselinge en gewelddadige dood (aanranding, passionele moord), dood per ongeval (mijnwerkers die door een blok steen verpletterd worden, jachtongevallen, verdrinkingen, door bliksem getroffen…), of natuurlijke dood (hartinfarct). Behalve de omstandigheden worden meestal ook de naam en leeftijd van het slachtoffer vermeld.
Natura 2000 natuurgebied
Het bos waardoor je nu wandelt ligt in een ‘Natura 2000’ natuurgebied en draagt de naam ‘de Famenne tussen Eprave en Havrenne’. Dit is een typisch Famenne-geheel met een uitgestrekt bosgebied op een kleien leistenen bodem, en ook hooiweiden, vooral in de vlakte van Behotte. Opvallend zijn de vele bossen in dit gebied: je ziet hier veel heggen en afwateringen vol water enuitgestrekte hooi- en maaivelden van goede kwaliteit. De kalkrijke graslanden zijn uitgelezen plekken voor zeldzame orchideeën.
Goed om te weten : de benaming Trappist
Een trappist of trappistenbier is een bier dat in de abdij zelf wordt gebrouwen door of onder toezicht van Trappistenpaters. Deze trappistenbieren zijn altijd van hoge gisting en worden gebrouwen volgens de criteria die door de internationale trappistenvereniging werden vastgelegd. Pas dan kunnen ze pralen met het logo ‘Authentic Trappist Product’. De criteria voor deze toewijzing zijn de volgende:
* Het officiële ATP logo kan uitsluitend geplaatst worden op producten die op de site zelf of in de nabijheid van het klooster worden gemaakt.
* Het product moet door monniken of onder hùn controle gemaakt worden.
* Het grootste deel van de winst moet gaan naar sociale- of non-profitwerken.
Sommige bieren lijken op de trappist, maar voldoen toch niet aan deze criteria. Toch droegen ze deze commercieel interessante benaming tot in 1962. In dat jaar had een vonnis plaats in de rechtbank van Gent. Bieren van het productietype 'trappist' kregen vanaf dat moment de appelatie « abdijbier », zoals Leffe of Grimbergen.